Login
+Follow
Login

20 skäl att älska Jämtland/Härjedalen

By Skog & Fjäll - Lennart on 2013.06.26 In Jämtland & Härjedalen

20 Skäl att älska Jämtland & Härjedalen

20 Skäl att älska Jämtland & Härjedalen

 

I Jämtland är jag född och jag trivs väldigt bra här i vårt vackra landskap.
Här delar jag med mig av de 20 bästa anledningarna att älska Jämtland & Härjedalen.
Hoppas det ger lite inspiration av vad du kan hitta på under semestern.

 • 1. Jämtlandsfjällen – Jämtlandsfjällen
  Jämtlandsfjällen sträcker sig från Funäsdalen i söder till Storlien i norr. Här kan du uppleva lugnet och se de vackra vyerna. Du har över 50mil skid- och vandringsleder. Allt från alpina massiv som Sylarna och Helags i väster till djupa skogarna kring Vålådalen, däremellan underbara fjällvidder, vackra vattenfall och djupa raviner. Här finner du även klassiska vandringar som Jämtlandstriangeln. För dig som vill vandra bortom alla leder i vildmarken rekommenderar jag Bunnerfjällen mellan Vålådalen och Storulvån.
 • 2. Fiske
  Långan, vacker älv i Jämtland

  Upplev kärlek vid första kastet i berömda strömmande vattnendrag i milsvida skogar som omfamnar den bördiga och vackra Storsjöbygden eller prova lyckan i en fjällnära tjärn. Vid fiskelycka bjuds du på grov harr och öring eller en grann röding. Långan och Dammån är förslag på fina fiskevatten.
 • 3. Toppturer
  Toppturer

  Toppturer


  Jämtland är ett mecka för toppturs entusiaster, här hittar du orörda fjällslutningar långt bort från skidliftar och tillrättalagda pister. Fina åk hittar du exempelvis på Getryggen, Bunnerfjällen, snasahögarna. Storulvån och Vålådalen är bra utgångspunkter för toppturer.
  4. Jakt
  Jakt är en stor tradition hos Jämtlänningen & Härjedalingen, speciellt älgjakten men även fågeljakten till fjälls lockar många jägare.
 • 5. Mtb Cykling

  MTB-Cykling

  MTB-Cykling

  I jämtland finns en mängd fina stigar för mtb-cyklisten, de mest kända är Åre Bike Park som erbjuder downhillcykling i världsklass med närmare fyrtio leder i olika svårighetsgrader. I Funäsdalsfjällen har de lagt ner ett stort arbete med fjällnära cykling, de har märkt ut cykelleder och tagit fram kartor, mycket bra jobbat. Även stadsnära i Östersund finns en mängd olika cykelstigar, allt från enkla till mer avancerade.

 • 6. Myskoxar – Myskoxar
  Sveriges enda vilda myskoxar finns i Härjedalens fjällvärld, cirka 10 km väster om byn Tännäs. I början på Juni 2011 föddes en hona, Idun, på Myskoxcentrum som med ett glädjeskutt planterats ut på fjället med den övriga flocken, Idun har en viktig uppgift, att säkra flockens överlevnad som varit hotad på grund av inavel.
 • 7. Längdskidåkning – Längdskidåkning

  Längdskidåkning

  Längdskidåkning

  Träna tillsammans med världseliten i Östersund vid skidstadion redan i oktober/november, då Östersund garanterar tidig skidpremiär tack vare att snö sparas under ett tjockt lager sågspån över sommaren. Vill du i lugn takt skida och njuta av naturen så finns flera mil av härliga skidspår som håller hög kvalitet. På Frösön finns Europas största skidlek, Frösö Skidlek. I Funäsdalsfjällen hittar du 30 mil sammanhängande skidspår, Nordic Ski Center. Det går både på högfjäll och dalgång mellan de vackert belägna byarna i Funäsdalsfjällen.

 • 8. Utförsåkning
  I Jämtland/Härjedalen finns det många fina slalombackar, Vemdalen, Ramundberget, Bydalsfjällen och Åre.
 • 9. Storsjöodjuret – Storsjöodjuret
  Vad är det som gömmer sig i djupen på Storsjön, vittnesmål om en oförklarlig och skrämmande varelse i Storsjön i Jämtland är många. Under århundraden har Storsjöodjuret visat sig för folket kring Storsjöbygden men än har ingen lyckats bevisa dess existens.
  Den första kända skriftliga förklaringen om ett odjur vid Storsjön härstammar från 1635. En kyrkoherde vid namn Mogens Pedersen från Herdal nedtecknade sägnen om Jata och Kata. Den berättar om två troll som kokade vatten i en kittel vid Storsjöns strand. När de hade kokat i många år började det stöna och kvida ur kitteln och sedan kom en stor knall.
 • 10. Maten – Maten
  Röding från Landösjön och ostar från Skärvången, specialiteterna är många med en underbar smakupplevelse.
 • 11. Levande Fäbodar – Levande fäbodar
  Besök en levande fäbod nära Oviksfjällen, och smaka på kaffe och nygräddade våfflor som tillverkats på vedspisen med mycket kärlek. Välkommen till Långbuan.
 • 12. Ångbåten Thomée – Ångbåten Thomée
  Tänk dig en båttur på Storsjön i strålande solsken, med glittrande vatten och Åreskutan i fjärran. Ångbåten Thomée är ytterligare ett skäl att älska Jämtland.
 • 13. Evenemangen
  Världscupen i Skidskytte, Fäviken Game Fair, Fjällfest i Storulvån. Några av alla evenemang i Jämtland/Härjedalen.
 • 14. Sveriges Sydligaste Glaciär – Sveriges sydligaste glaciär

  Helags - Sveriges sydligaste Glaciär

  Helags – Sveriges sydligaste Glaciär

  Ligger vid Helags på 1400 meter i Jämtlandsfjällen, har tur får du se en fjällräv.

 • 15. Bjurälven & Korallgrottan Bjurälven & Korallgrottan
  Rinnande vatten har under århundraden skapat Sveriges längsta grotta som upptäcktes 1985 och är ännu inte färdigutforskad. Idag har man kartlagt cirka 6 km av grottan. Man har hittat stora salar och tunnlar. I Korallgrottans gångar kan även nybörjare tillsammans med en guide utforska vissa grottor.
 • 16. Forsaleden – Forsaleden

  Forsaleden

  Forsaleden

  Kulturhistoriskt landskap präglat av vacker natur, vackra vattenfall och lämningar från vikingatiden och på sällsynta platser även hällristningar. Jag beskriver Forsaområdet, som ligger endast 5mil söder om vår fina stad Östersund, nära Pilgrimstad. Genom det vackra Forsaområdet slingrar sig en 7km lång led som kallas Forsaleden, leden startar vid Forsa gård och går vidare längs Bodsjön till Herrevadströmmen/Åkerviken.

 • 17. Tännforsen – Tännforsen

  Tännforsen

  Tännforsen

  Sveriges största vattenfall. Vid detta vattenfall finns en vacker och unik natur samt möjlighet att äta gott och fika i en mysig restaurang.

 • 18. Ristafallet – Ristafallet
  Vackert vattenfall i västra Jämtland, är ett av de vackraste i Sverige. Vattenfallet är 50 meter brett och har en fallhöjd på 14 meter.
  På vintern blir fallet belyst bakifrån isgardinen. Detta ger en sagolik bild. Vattenfallet och blandskogen är mycket gamla och unika, och därför ett skyddat naturreservat. En skogsbevuxen ö delar vattenfallet i två delar. På ön finns en grotta som går att besöka på vintern när vattenfallet är fryst. Grottan är ca 20 meter lång och har två ingångar.
 • 19. Skärmflyg i Åre – Skärmflyg i Åre
  Tandemflyg året runt. Utan några kunskaper om skärmflygning kan du koppla ihop dig med en av Skysports instruktörer och flyga från Åreskutan.
 • 20. Surfbukten – Surfbukten
  Här hittar du Östersunds skönaste häng, Surfbukten byggs upp under Juli och Augusti på Frösön nära gångbron.
  – En cablepark över viken för att åka wakeboard/vattenskidor på
  – Slacklines
  – Studsmatta
  – En skön miljö och mötesplats att hänga på
  – Skapa sjukt god stämning

Hjärtligt välkommen till Jämtland & Härjedalen

1 Responses to "20 skäl att älska Jämtland/Härjedalen"

  Comments (1)

 1. Matti wrote:

  Jämtland är fint… En gång jämte….alltid jämte!
  🙂

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Login