Login
+Follow
Login

Cykelstigar Jämtland/Härjedalen

By Skog & Fjäll - Lennart on 2014.04.06 In Mountainbiking

Fjällcykling

Jämtland myllrar av fina stigar och upplevelser på cykelsadeln. För några år sedan höll stigarna på att växa igen men nu nyttjas de flitigt av MTB cyklister, terränglöpare och vandrare. Men det gäller att ta det lite försiktigt och visa hänsyn för varandra. Vissa platser gäller det att sänka farten så man inte skrämmer slag på den som vandrar längs stigarna.

På många platser har cykelstigar markerats ut och kartor är framtagna, det är en utveckling som jag tycker är väldigt positivt. Det är ytterligare ett sätt för fjällanläggningar att locka besökare och få gästnätter sommartid. Ett destination som verkligen tagit fasta på detta är Funäsdalsfjällen i Härliga Härjedalen, de erbjuder inte mindre än 450km markerade cykelleder. De fina är att alla är markerade efter svårighetsgrad.

Läs  mer på deras hemsida…

I Funäsdalen arrangeras Sveriges vackraste mountainbike lopp, Fjällturen.

Förslag cykelstigar i Jämtland Härjedalen

KARL JOHANS VEI 

Karl Johans Vei Källa: digitaltfortalt.no

Karl Johans Vei Källa: digitaltfortalt.no

-Introduktion till Fjällcykling

Denna cykeltur rör sig i gränslandet både mellan kalfjäll och skog samt mellan Sverige och Norge. Den gamla vägen mellan Skalstugan, 4 mil nordväst om Duved, och Ådalsvollen börjar som en grussväg som i efterhand övergår i fin och lättcyklad stig. Längs vägen kan du njuta av vackra vyer och kanske ett dopp vid stenvalvsbroarna. När du kommit ner till Ådalsvollen cyklar du den asfalterade landsvägen tillbaka om ni inte varit förutseende och ställt en bil där.

Utgångspunkt: P-ficka på Skalstuguvägen strax efter Skalstulstugan

Längd: 16 km eller 36km beroende på om du cyklar tillbaka eller ej

Tid: ½ – 3 timmar

Höjdskillnad: 250 meter

Karta: Fjällkarta Z4 täcker nästan hela turen

 

GÅSÅN

– Den klassiska fjällcykelturen

Fjällvärldens mest cyklade tur är den längs leden mellan Storulvåns fjällstation och Gåsåns vindskydd. Fantastisk fin stig och lagom mycket tekniska utmaningar gör det till ett enda långt nöje. I vanliga fall kan det vara tråkigt att cykla samma väg fram och tillbaka men här får du chansen att reka lite på vägen till Gåsån för att sedan kunna släppa på lite mer när det går lätt utför tillbaka.

Utgångspunkt: Storulvåns Fjällstation

Längd: 32km

Tid: 3 timmar

Höjdskillnad: 150 meter

Karta: Calazos ”Jämtlandsfjällen”

 

Pilgrimsrundan

-Den blivande fjällklassikern

Detta är en riktig långtur men väl värd sina timmar på sadeln. De höga och mäktiga Helagsfjällen drar förstås blickarna till sig men trots allt är det stigen i sig som är huvudattraktionen! Cykla den välvandrade leden från Torkilstöten till Helags fjällstation och vidare drygt fem kilometer mot Fältjägarstugan tills leden korsas av Pilgrimsleden. Följ sedan denna smala stig österut i en dryg mil innan du följer en led i rikting tillbaka mot grusvägen och utgångspunkten.

Utgångspunkt: Liftens Dalstation på Torkilstöten. Mellan Ljungdalen och Kläppen

Längd: 33km

Tid: 6 timmar

Höjdskillnad: 480 meter

Karta: Calazos ”Jämtlandsfjällen”

 

ANDERSÖN RUNT

– Fin skogscykling i ännu finare omgivningar

Andersön är en av flera vackra öar i Storsjön och ett populärt utflyktsmål för alla Östersundare. Här kan du bada, slappa, vandra, grilla, paddla, springa, här anordnas varje år en löpartävling, Andersön Runt. Det är också väldigt fint att cykla runt ön. Denna  tur  börjar i Östersund, cykla över Vallsundsbron mot Genvalla, därifrån viker du av uppför en grusväg som småningom viker av på en mindre skogsväg och du kommer ut till Åkeräng, därifrån viker du vänster och sedan vänster igen. Jag har skapat en karta så du enklare ska hitta.

Cykelkarta Östersund - Andersön

Cykelkarta Östersund – Andersön

Väl ute på Andersön följer du grusvägen cirka 500 meter och sedan vika av på stigen åt vänster. Sedan följer du stigen runt ön, hela tiden nära sjön, runt till östra sidan av ön och den stora parkeringen där. Följ grusvägen tillbaka. Stigen är bitvis lite rotig och och teknisk, så det är kanske inte den ultimata nybörjarturen.

Utgångspunkt: Östersund

Längd: ca. 50 km

Karta: Terrängkartan 693

 

Missa inte:

Långtur över Fjället

Fjällcykling i Bydalsfjällen

Källa: Naturkompaniet

0 Responses to "Cykelstigar Jämtland/Härjedalen"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Login