Login
+Follow
Login

Eldstål

By Skog & Fjäll - Lennart on 2014.04.25 In Kläder & Utrustningstips

Tändstål

Tändstål

Vi har tema veckor här på Outdrr, Johan på Nordic bushcraft  började med sin lista på saker som alltid följer med ut på tur.

Jag tänkte ta över stafettpinnen och berätta om saker som jag alltid tar med på tur.

När jag ska ut på tur då följer alltid mitt Eldstål med och nått att fånga upp gnistan i, det kan vara lite fnöske eller en torr björknäver, som jag tagit med hemifrån. Jag ruggar upp ytan på nävern så det bildas små fina lättantändliga flisor, vilket fångar upp gnistan och antänder nävern.

Med ett eldstål kan du göra upp väldigt många eldar och tända många spritkök, håller upp till 12 000 drag. Gnistorna håller hög temperatur, ända upp till 3000 grader.

Historik

I Norden har tändstål används sedan äldre folkvandringstiden, och används på landsbygden fram till mitten av 1800-talet, då tändstickor började användas mer allmänt.

Ser man tillbaka i historien så har bland annat flinta eller kvarts används tillsammans med eldstål.

Moderna eldstål

En modern typ av eldstål består av en stav i magnesiumlegering mot vilken man drar en skarp kant av stål, till exempel bladryggen på en kniv. Denna typ av eldstål frambringar säkrare och kraftigare gnistor än den traditionella.

Säkrare än tändstickor och tändare

Tändstål kan användas även om det blir blött och kallt, till skillnad från Tändstickor och tändare.

När jag tänt upp min eld med hjälp av tändstålet så kommer vi in på min andra pryl som alltid följer med, min kaffekanna, en kopp nykokt kaffe som har tillretts över öppen eld ute i det fria slår det mesta och är ett måste på turen.

Nykokt kaffe över öppen eld slår det mesta

Nykokt kaffe över öppen eld slår det mesta

0 Responses to "Eldstål"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Login