Login
+Follow
Login

Dammån – Storöringens hemvist!

By Skog & Fjäll - Lennart on 2013.04.08 In Flugfiske & Fiske

Dammån slingrar sig i hela 3mil från fjälllandskapet vid Ansätten och Oviksfjällen ner genom frodig skog- och jordbruksmark tills den mynnar ut i Indalsälvens nedre del vid Storsjön, Dammån ligger cirka 7mil från Östersund.

Fiske Dammån

Dammån är ett viktigt lekområde för Storsjöns storvuxna öring. Varje år vandrar 7-800 öringar upp från Storsjön för att leka i små bäckar vid Oviksfjällen. Den största öringen som passerat kontrollen sedan 1950 vägde 10 kilo. Den största fångade öringen som finns dokumenterad vägde 8,3 kilo.

Hit reser du smidigast med bil, från Östersund följer du E14 till Mattmar där du viker av mot Hallen och sedan vidare på väg 629-30 mot Bydalen. Affärer och bensinmack hittar du i Hallen. Servering och boende hittar du vid Camp Dammån eller i  Bydalen. Tänk på vart du ska fiska när bokar boende, tidigt på säsongen är Camp Dammån att rekommendera framåt hösten då du fiskar mycket längre upp i ån så passar det bäst att bo i Bydalen.

Tidigt på säsongen fiskar du bäst nedströms från fisktrappan, förslagsvis Anderssonsudden eller nedanför fisketrappan. (Observera fiskeförbudet nedanför fisketrappan, markering finns.)

I augusti börjar de riktigt stora öringarna vandra och då är min favoritsträcka Rismyrsströmmen eller under bron mot Gräftåvallen,

Mörka tubstreamers är att rekommendera för öringfisket i Dammån, det finns en speciell fluga för Dammån som heter Dammåflugan.

I början på säsongen när det rinner mycket vatten i ån så måste du föröka komma ner på djupet och då rekommenderar jag sjunklinor och intermediate, sedan när vattennivån sjunkit kan du använda flytlina eller sinktip. Ett bra tips kan vara att i skymningen stripa en stor välflytande torrfluga över blankfläckarna i någon av strömmarna eller på natten fiska med streamers längs kanterna av djuphålorna. Längre fram i augusti är det fin chans till att fånga de riktigt stora fiskarna på torrfluga på de övre sträckorna av ån. Exempel på torrflugor som gärna används är: Streaking Caddis, Rackelhanen, Muddlers. Tänk på att använda relativt långa tafsar speciellt i de mer lugnflytande partierna. Fiskar på uppemot 6 kg har fångats på torrfluga i augusti vid sträckorna nära Höglekardalen.

Hittade en trevlig film från Dammån.

Fiske Dammån

Foto: Kent Dahlin

Fiske i Jämtland
Fiska Långan

7 Responses to "Dammån – Storöringens hemvist!"

  Comments (7)

 1. Kenneth Ledin wrote:

  Mkt fin sida du har. Skall titta lite djupare på denna blogg. Ha det.

 2. deliveranceteam wrote:

  Man blir sugen!

 3. Skog & Fjäll - Lennart wrote:

  Tack Kenneth, väldigt roligt att höra, ha det så fint du med!
  Ja, visst blir man fiskesugen, deliveranceteam. =)

 4. Nils wrote:

  Vilket härligt fiske! Jag vill fiska i Dammån!

 5. Camp Dammån wrote:

  Tack för ett trevligt inlägg på en intressant sida!
  Välkommen till Dammån i sommar!

 6. Skog & Fjäll - Lennart wrote:

  Tack Camp Dammån, ja jag ser fram emot att lura på storöringen i sommar, återkommer framöver för att boka boende i era fina stugor. 🙂

 7. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Login