Login
+Follow
Login

Fjällvandring i Jämtland- och Härjedalsfjällen

By Skog & Fjäll - Lennart on 2015.09.26 In Fjällvandring

Precis hemkommen efter en lång fjällvandring i Jämtland- och Härjedalsfjällen. Vill här berätta lite om min vandring och dela med mig av några bilder.

Ekorrdörren speglar sig i en fjällsjö

Jag började min fjällvandring i den genuina och vackra fjällbyn Vålådalen. Regnet duggade lätt när jag lyfte på ryggsäcken vandrade ut i det vackra skogslandskapet.

Höstfärgerna hade precis börjat komma och det var en härlig skiftning mellan de gula och gröna löven.

Efter en timmes vandring stannade jag vid Valån för att koka en god kopp kaffe. Jag valde att ta med mig mitt nya Primus kök så jag kunde njuta av nykokt kaffe på min vandring. Jag fick en riktigt härlig kaffepaus, solens strålar bröt stundtals igenom den grådisiga regnhimlen.

Stärkt av en kopp kaffe fortsatte jag min vandring mot STF´s fjällstuga vid Stensdalen. Under min vandring skulle jag bo i fjällstugor och fjällstationer i Jämtland och Härjedalen.

Min planerade rutt var Vålådalen -> Stensdalen -> Vålåstugan -> Gåsen -> Helags -> Sylarna -> Blåhammaren -> Storulvån.

Varmt välkomnande och trevliga möten

Jag fick ett varmt välkomnade av värdarna på fjället. På Stensdalen bjöds det på både glögg och popcorn.

Att bo på en fjällstuga är något nytt för mig då jag alltid brukar tälta. Min upplevelse av att bo på fjällstuga var positiv, något som jag speciellt lade märke till är att det blir många trevliga möten med andra vandrare. Man lagar mat och äter tillsammans och delar med sig utav sina upplevelser på fjället.

Thor som är stugvärd på Vålåstugan berättade att det är vanligt att folk sätter sig vid skilda bord när de kommer och ska äta middag men när de sedan ska äta frukost så sitter de vid samma bord och fortsätter vandringen tillsammans.

Fjällstugor i vacker fjällmiljö
Vålåstugan

Min vandring fortsatte mot Vålåstugan eller Vålåvalen som området kallas. Fjällstugan ligger vackert belägen mellan skog & fjäll med utsikt över fjäll, sjöar och myrar. Det är verkligen fantastiskt att det erbjuds boende i så vacker fjällnatur. Det ger möjlighet att vandra med lätt packning och köpa proviant på fjällstugorna och fjällstationerna.

Nya dalgångar att utforska

IMG_7632

Under min vandring fick jag möjlighet att utforska många vackra dalgångar som jag aldrig vandrat tidigare. En sådan dalgång är Härjångsdalen. Det är en dalgång mellan Vålåvalen och Gåsen med vackra små sjöar och forsar. Dimman gav dalgången en trolsk känsla när den gled fram utmed Härjångsfjällens branta fjällsluttningar. Forsar brusade genom landskapet och gav vandringen en lekfull känsla när jag hoppade från sten till sten för att nå andra sidan av ån. Blev lika glad varje gång jag lyckas skutta över ån utan att plaska i det iskalla vattnet.

100-åring vid Helags

Gamla Östan på Helags
Nästa år fyller den anrika byggnaden Gamla Östan vid Helags 100-år. Där eldar man med kamin och oljelampsljus, vilket gör den riktigt charmig.

Läs historien och se bilder på den vackra byggnaden >>

Vik av från leden och hitta nya smultronställen

IMG_7867

Jag valde att vika av från leden och upptäcka nya smultronställen mellan sträckan Sylarna till Blåhammaren. Jag följde Sylälven som mynnade ut i Enan. Strax innan Klöftälven rann ut i Enan tog jag sikte på Blåhammaren och vandrade mellan vackra fjällbjörkar och små fjällsjöar, på myrarna fanns det gott om Hjortron.

Se det snöa, se de snöa, snart blir det vinter…

När jag sitter och äter frukost vid Blåhammaren ser jag hur de första snöflingorna dalar från himlen. Tänkte för mig själv att jag hoppas att det blir en kall och snörik vinter med mycket skidåkning till fjälls.

Lite vemodigt att komma fram

Det kändes lite vemodigt att slutligen komma fram till Storulvån, när jag vandrat i så många dagar så kändes det naturligt att snöra på sig kängorna på morgonen och spendera dagen vandrandes genom vår vackra fjällvärld. Men jag tar med mig alla vackra minnen och siktar på nya äventyr.

Snart får jag återigen packa ryggsäcken och snöra på mig kängorna med känslan av att ha ett nytt äventyr att uppleva.

Vackra färger på höstfjället På besök i renbetesland Renar på fjälletRenar på fjället IMG_7681

 

IMG_7738

Helags Fjällstation

IMG_7744

Ekorrdörren

IMG_7748Ekorrdörren

IMG_7749 IMG_7752 IMG_7753 IMG_7760 IMG_7762 IMG_7764 IMG_7766 IMG_7773

Sylarna

IMG_7879

 

2 Responses to "Fjällvandring i Jämtland- och Härjedalsfjällen"

  Comments (2)

 1. Otroligt härlig inspiration!

 2. Tack, vad roligt att höra att inlägget inspirerar.

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Login