Login
+Follow
Login

Nyårskrönika 2016 – Minnen från karga fjäll och djupa skogar

By Skog & Fjäll - Lennart on 2016.12.30 In Nyårskrönika

Året har bjudit på många fina friluftsminnen i vårar vackra landskap.

Både tillfots, på turskidor eller på två hjul. Oavsett färdmedel så har det gett många fina minnen. Några minnen har jag fått glädjen att dela men de flesta har jag njutit på egen hand.

Något som de flesta turer har gemensamt är stunderna framför lägerelden och det nykokta kaffet i träkåsan. Kaffet smakar alltid godast framför lägerelden.

Här har jag skapat ett bildspel över 2016.

Lägereld vid Forsaleden

Det finns några upplevelser som gett några extra fina minnen.

Solnedgång vid Glensjön

Solnedgång vid Glensjön

Skidtur i hjärtat av Oviksfjällen

Minns en skidtur till en fiskestuga långt ute i hjärtat av Oviksfjällen, mysigt att va långt ute på fjället i en enslig fiskestuga utan ström och vatten, speciell känsla att få komma fram och tända upp i kaminen och tända flera värmeljus.

Lill-Lundörren

Topptur på Lill-Lunndörren

Minns också min upptäcktstur till Lunndörrspasset, hur vädret var grått hela dagen för att sedan klarna upp på kvällen och i kvällssolen bjuda på en härlig topptur på Lill-Lunndörren, det hade snöat och några centimeter kall nysnö på den annars hårda vårskaren.

Fjällcykling i Bydalsfjällen

Minnen på två hjul

Året har också bjudit på många härliga cykelturer bland fäbodar och fjällkor med kaffetermos i ryggsäcken. Eldsjälarna Helena och Hasse arrangerade onsdagscykling med Egons. Det har varit väldigt roligt och lärorikt, kul att få sticka ut med andra cykelnördar, när jag annars oftast cyklar själv.

Sladderforsen i Långan

Fiskelycka

Öringen och Harren har lockat till fiskelycka i Långan och Kvissleströmmens vackra natur. Även om storöringen aldrig högg så lever hoppet kvar inför premiären i juni 2017.  Jag tackar för allt trevligt sällskap jag fått längs älven, alla glada skratt och historier om storharr och grova öringar. Det gör vi om!

IMG_9426

Upptäcktsfärd i urskogen

Under året har jag vandrat mycket i skogarna kring Graninge. Graninge ligger i södra delen av Sollefteå kommun. I Sörgraninge finns en mångfaldspark som omfattar 1710 hektar. Landskapet är mycket varierande, med bergsmassiv, myrar, tjärnar och sjöar. Mångfaldsparken är starkt kuperad vilket gör att det finns många olika skogstyper med en stor artrikedom knutit till sig. Min personliga favorit är Vällingsjö Urskog, älskar att strosa omkring bland mäktiga tallar och granar som är draperade med hänglav.

Tältplats vid Galten

Upptäcktsfärd på en öde halvö

Jag hade spånat på ett utflyktsmål nära Sundsvall. Jag hade tittat ute en halvö som låg helt öde utan bebyggelse. Halvön heter Galten och låg några mil söder om Sundsvall. Det fanns inga stigar på halvön och det blev en spännande utflykt och övernattning med havsutsikt.

Skäckerfjällen

Skäckerfjällen

Vackra och vilda Skäckerfjällen

Jag minns också den vackra vandringen i Skäckerfjällen som ligger ungefär fem mil nordväst om Åre. Området brukar kallas ”Jämtlands lilla Sarek”, med sina branta fjällsidor och trånga dalgångar med stora höjdskillnader. Minns den vackra utsikten från Mehkentjahke, frukosten vid det vackra vattenfallet och den fantastiska kvällen när jag satt utanför tältet och njöt av utsikten över Anjan och Åreskutan.

Min yngsta dotter blickar ut över landskapet

Vandring med min yngsta dotter

Minns också en mysig vandring med min dotter upp till Bjälke Gruvor från Huså, hon var verkligen tapper när hon vandrade långt upp på fjället där vi njöt av en god middag och utsikt över Kallbygden och Skäckerfjällen samt Suljätten.

20160918_104259

Vackra Dörrsjöarna

Jag har också upptäckt landskapet kring Dörrsjöarna, en makalöst vackert delta landskap med småsjöar som formats under senaste istiden, sjöarna ligger vackert inklämda mellan de branta fjällsidor på fjällen Hundshögen, Baasmehke och Bielnjie.

Oviksfjällen

Vintertur på ett fluffigt snötäcke i november

Snön kom tidigt i november och bjöd på en fantastiskt fin skidtur till Visjön. Landskapet var inbäddat i 70 cm tjockt och fluffigt snötäcke. Dock så  varade det inte så länge, sista delen av året har präglats av mildväder så den fluffiga snön är dock ett minne blott…

Men nu lovar kungbore att 2017 ska inledas i vinterns tecken.

– Nu ser vi fram emot ett äventyrligt 2017!

Stort tack för att du följt mig under 2016!

3 Responses to "Nyårskrönika 2016 – Minnen från karga fjäll och djupa skogar"

  Comments (3)

 1. Hasse wrote:

  Onsdagscyklingarna kommer tillbaka i vår. Hoppas vi ses då igen!

 2. Ibod11 wrote:

  Vilka fantastiska bilder. Tack för att du gav mig en nostalgitripp. Jag är en utflyttad jämtlänning som längtar tillbaka och jag blir alldeles rörd av alla vackra vyer 🙂

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Login