Login
+Follow
Login

Vada säkert

By Skog & Fjäll - Lennart on 2014.05.06 In Fjällsäkerhet

Vada säkert

Vada säkert

 

Vandrar du längs de stora vandringslederna behöver du sällan vada, då det ofta finns broar över de åar som du passerar. Men vandrar du vid sidan av lederna kan det dyka upp tillfällen då du behöver vada. Att vada är det mest riskabla du utsätter dig för under vandringen, vattnet är kallt och kan vara väldigt strömt. Studera kartan för att planera din vandring så du inte behöver korsa fler vattendrag än nödvändigt.

Praktiska tips för att vada säkert

 

Vada där vattendragen är breda och minst strida

Där vattendragen är smala är ofta trycket stort, leta efter en plats där vattendraget är som bredast, gärna uppdelad i mindre fåror.

Vada med skor på fötterna

Nedkylningen är ofta kraftig och du kan förlora känseln. Ett tips är att tejpa silvertejp runt dryckesflaskan, när du ska vada så tar du den tejpen och tejpar fast regnbyxorna mot kängorna. Kom ihåg att lossa höftbältet för ryggsäcken, så du lätt kan få loss ryggsäcken om du faller.

Vada alltid med stav

Med hjälp av vandringsstaven kan du få extra stöd när du vadar, håll staven uppströms och vada snett mot strömmen.

Vada alltid en i taget

Man ska inte hålla i varandra när man vadar, faller en så faller alla. Det minskar också tiden i vattnet om man undviker att det blidas kö över vattendraget.

Undvik vattendrag som är djupare än knäna

Vid djupare vattendrag blir trycket för stort.

Det är fjällvett att vända vid svåra vad

Ta hänsyn till regn och årstid, har det varit ihållande regn så kan vattendragen svälla till bredden och vara omöjlig och mycket farliga att passera.
På vårkanten kan bäckar bli svår forcerade då stora mängder smältvatten fyller dom till bredden.

 

2 Responses to "Vada säkert"

    Comments (2)

  1. Bra tips, men jag skulle nog ändå rekommendera att vara flera i grupp när man vadar, så alltså hålla varandra, det blir stabilare och man kan även hjälpa till om en faller. Några andra tips som också är bra är att knäppa upp eventuella ryggsäckar så de inte sitter fast om midjan eller bröstet när man vadar, och att vada med kroppen riktad mot flödet. Ett sista tips jag skulle inkludera är också att tänka på balansen och vattendjupet. Om vattnet går över knäna blir det svårare och svårare att hålla balansen

  2. Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Login