Login
+Follow
Login

Vandring längs Jämt-Norgevägen och ett besök i Kusbölehelvetet

By Skog & Fjäll - Lennart on 2016.10.03 In Vandring

I lördags var jag och min sambo Sandra ut på en fjällnära vandring bland fäbodar och hjortronmyrar nära Kusböle.

Oviksfjällen

Vi vandrade en sträcka längs Jämt – Norgevägen. Jag har tidigare cyklat sträckan och jag tycker det är en riktigt mysig sträcka, stigen går längs små bäckar som rinner ut i Högån lite längre nedströms. Mysigt att gå längs stigen med alla färggranna höstfärger och bäcken som porlar.

Jämt- Norgevägen

Vi såg en fantastiskt stor och speciell svamp med ett väldigt vackert mönster.

Imponerande svamp

Vi nådde snart vårt mål, ett vindskydd som jag varit med och byggt på när jag var yngre. Roligt att se att det är så välbehållet.

Vi vände vid vindskyddet men fortsätter man på stigen kommer man ned till Billsåsen och sedan vidare till Hackås där Jämt-Norgevägen övergår i Näktenleden som går runt sjön Näkten.

Vindskydd vid Högån

På väg tillbaka så stötte vi på en vacker Tjädertupp och hittade spillning från Björn.

Tjädertupp

Kusbölehelvetet

Kusbölehelvetet

Kusbölehelvetet är en kanjonartad sprickdal cirka 15km väster om myrviken i södra Jämtland. Sprickan är 20 meter djup och 2 km lång.

Namnet Kusbölehelvetet kommer från Kuse, som menas en stark Björn, Böle betyder bosättning och Helvetet betyder ”stygga” och svåra platser att ta sig fram på.

Kusbölehelvetet är en plats som jag inte besökt på säkert 10 år, men det är väldigt vackert där, rekommenderar verkligen ett besök. I helvetesbäcken som rinner genom sprickan finns det en liten unik rödingart som är en kvarleva från istiden.  Åk mot Gräftåvallen från Myrviken för att komma till denna vackra plats. Håll  utkik efter en liten avtagsväg efter cirka 15km. Det är ingen allmän väg så det är en liten vägavgift på 50kr för att nyttja vägen, det går bra att betala via sms och Swish. Det finns många fina stigar och vägar att cykla på i området. Jämt-Norge vägen går ända till Ljungdalen om du känner för en lite längre vandring.

Tack för att du läst, dela gärna.

 

0 Responses to "Vandring längs Jämt-Norgevägen och ett besök i Kusbölehelvetet"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Login