Login
+Follow
Login

Vintertur från Tossåsen till Lunndörrspasset

By Skog & Fjäll - Lennart on 2016.04.06 In Turskidor & Skidåkning

Lunndörrspasset

Naturen kring Tossåsen är väldigt spektakulär, inlandsisen har skapat djupa raviner och de ligger precis bredvid varandra. Ravinerna heter från vänster Tronndalen, Storådörren, Lill-Lunndörren och Lunndörrspasset. Det är ett populärt område för klättrare.

Tossåsen är en sameby i Härjedalen, samebyn är belägen ca 5 mil nordväst om Svenstavik.

Jag utgick från Tossåsen, vädret var lite gråmulet med lite lätt dimma på de högsta topparna. När jag började komma upp på fjället så friskade vinden i och det tunna lagret med pudersnö yrde i vinden.

Det mäktiga landskapet tornade upp sig med branta bergssidor. Jag planerade att börja utforska Lunndörrspasset. Snölagret var väldigt tunt och på sina ställen var det barmark. Jag fick kryssa mellan snöfälten. Det känns att våren är på gång på allvar nu.

Lunndörrspassets vindskydd

Fjället låg helt öde, såg inte en själ på fjället. Börjar snart närma mig Lunndörrspasset och skymtade snart vindskyddet. Väl framme så började jag smälta snö till lunchen, det serverades Chili con carne från Real tur mat.

Med energi depåerna påfyllda så skidade jag vidare in i Lunndörrspasset, spännande att upptäcka nya platser.

Framåt kvällen skidade jag ner mot dalen ovan Tossåsen, reste tältet och förberedde för en topptur på Lill-stendalsfjället. Vinden hade mojnat och solen tittade fram, perfekt väder för en liten skidtur.

Det var gott om fjällripor som hastigt flög iväg när jag kom skidande.

Lill-Lundörren

Från toppen av Lill-stendalsfjället kunde jag skåda ut över Lill-lundörrspasset och Lundörrspasset, en väldigt vacker vy. Jag njöt av utsikten en stund innan jag fick några fina svängar ner för fjället till mitt tält nere i dalen.

Det var skönt att krypa ner i sovsäcken och lyssna på fjällriporna som kluckade utanför tältet.

Tältplats Lunndörrsfjällen

Nästa morgon hade solen brutit fram och det var riktigt fint väder. Jag tillagade min frukost innan det var dags och packa ihop och skida tillbaka till Tossåsen. Valde en annan väg tillbaka över fjället.

Fjellpulken

Lunndörrsfjällen

Det syns att herr vår också gillar fjällvidderna för det var mer barmark än snö, fick kryssa mellan snöfälten, det var som att åka genom en labyrint. Till slut hittade jag ut och kom ner till bilen vid Tossåsen.

Gillade naturen kring Tossåsen och att det inte var så mycket folk där så det blir nog en tur till i sommar. Nu känns det att vintersäsongen är på väg att lida mot sitt slut.

Tack för att du läst!

4 Responses to "Vintertur från Tossåsen till Lunndörrspasset"

    Comments (4)

  1. Vad det låter trevligt! Det är mysigt att kunna läsa om vintern och skidåkning medan man som skåning tittar ut över blommor och grönska.

  2. Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Login