Login
+Follow
Login

Vintertur i Lunndörrsfjällen

By Skog & Fjäll - Lennart on 2016.02.15 In Turskidor & Skidåkning

På fredagskvällen efter jobbet packade jag in pulkan och skidorna i bilen och begav mig till Vallbo.

Vallbo ligger cirka 20km söder om Undersåker mot Vålådalen.

Skidtur i snöyran

Snön yrde när jag i pannlampans sken började skida mot Lunndörrsstugan. När jag avverkat den mesta stigningen och börjar nå myrarna så slog jag läger, slog upp mitt tält och smälte lite snö till kvällsfikat och till termosen. Hörde hur snön yrde mot tältduken, de var mysigt att krypa ner i en varm och skön sovsäck. På håll hörde jag några ylande hundar, det skapade en härlig stämning.

Morgonen därpå skidade jag vidare till Grönvallen,  ett sameviste som ligger vackert i björkskogen mitt emellan Kalfjället och Vallbo. Passade på att fylla på energidepåerna i ett vindskydd och dricka lite varm dryck.

Därefter fortsatte jag min tur bortåt Lunndörren, sikten var begränsad då snön yrde hela dagen, stundtals gick det att skönja solskivan bakom molnen.

Solskivan kan skönjas stundtals

Middagsdax under en gran

Snart var det middagsdax, jag sökte skydd under en stor gran där jag satte igång och smälta snö, idag serverades kycklinggryta och ris, det smakade riktigt gott.

Snart började det att skymma över de fjällnära skogarna, de var lite trolskt när jag gled genom skogen på jakt efter en lämplig skogsglänta där jag skulle slå läger över natten, halvmånen glänste över landskapet. Intill några resliga och ståtliga granar satte jag upp mitt tält.

Real turmat

Vacker stjärnhimmel

På kvällen efter att jag legat och läst i tältet så skulle jag ut på en liten kvällspromenad och när jag öppnade upp dragkedjan på tältet hade alla moln skingrats och jag fick skåda en sällsynt vacker stjärnhimmel. Stjärnorna tindrar alltid vackrast långt ut i skogen en kall vinternatt. Jag tänkte att detta bådade gott inför morgondagen.

Skidtur i gryningen till Issjödalen

Vaknade tidigt innan gryningen, lagade lite frukost och en kopp kaffe innan jag packade min lätta ryggsäck för en dagstur uppåt Issjödalen. Fjällandskapet framträdde som mörka konturer och skogen var tyst och stilla, inbäddad i ett tjockt täcke av orörd pudersnö. Fjällandskapet kom allt närmare för varje stavtag jag tog när jag kryssade mig fram mellan granarna.

Skidtur i gryningen till Issjödalen

Tog av mig skidorna och med stavarnas hjälp klättrade jag upp på en kulle, en kreation från Istiden. Därifrån kunde jag se de första solstrålarna glänsa över fjälltopparna i fjärran. Stod stilla och njöt av vyerna innan jag påbörjade en otroligt vacker skidtur tillbaka till tältet och Vallbo, snön glittrade och solen sken från en klarblå himmel. En tunn dimslöja letade sig runt de högsta fjälltopparna, magiskt vackert!

Vackert vinterväder Issjödalen med dess formationer från Istiden Första solstrålarna letar sig över de högsta fjälltopparna

Stort tack för att du läst och besökt min blogg!

Hälsningar

Lennart

1 Responses to "Vintertur i Lunndörrsfjällen"

    Comments (1)

  1. Låter som en riktigt bra helg och fin tur. Det är något speciellt med vintertältning, mitt ute i ingenstans! Synd att jag alltid ska frysa så förbaskat på nätterna bara.

  2. Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Login